Monday, August 03, 2009

Jak jsem chtela bydlet...

... po vzoru Peti a Olgy ... ovsem mene napinave a mene zabavne ... bych se i ja rada zapojila do skupiny blogu s oblibenym tematem "jedu do cizi zeme a nemam kde bydlet"

"(Mile bravicko) Jedu do Madridu... nemam kde bydlet... spanelsky mluvim jen malo... prosim, mluvte na me anglicky... jsem neskodna a mirumilovna... pomozte mi, prosim. Kristinka, 24 "

Tak klidne by mohl znit muj inzerat na nekterem serveru s imobiliemi a vlastne by to byla docela pravda.

Vedela jsem, ze na tuhle situaci musi bezpodminecne dojit, ale ani na chvili jsem si to nechtela pripustit... a hle uz je to tady. Hledat ubytovani ve meste vzdalenem 1778 km je ponekud tricky, zvlaste pokud chcete prijet a rovnou bydlet. Muze vas napadnout, ze kolej by jiste byla tou nejjedodussi variantou a, ano, meli byste pravdu... nicmene cena za dvouluzkovy pokoj (sic!) se pohybuje od 660 € na mesic vyse. No, thank you.
Asi by jeste stalo za to uvest, ze nehledam byt... jen pokoj (ve Spanelsku je to zrejme bezne).

Prvni problem vyvstava jeste pred zacatkem ... a to sice, kde vlastne hledat? Jiste, vyhodne by bylo, kdyby se ve vysnene destinaci nachazela osoba blizka ci spratelena, lec... not applicable. A tak jsem rozeslala par zprav na facebooku a pred tim nez prisly odpovedi jsem se vrhla na svuj oblibeny craigslist.com. Zkoukla jsem situaci, abych si udelala prehled. Velmi rychle zjistuji, ze ceny se pohybuji mezi 300 a 400 € za mesic za rozumny pokoj (cti: pokoj, co ma aspon okno).
Dalsi problem je na snade... jak napsat email v jazyce, ktery neovladam ani zpola? Pro craigslist by to nebyl takovy problem, tam se stejne vsechno odehrava anglicky... ale pro budouci potreby se jiste hodi i spanelska verze... nu, napisu anglickou a pak to nejak pretransformuji do spanelstiny (zni to jednoduse, ale stale me to mnoho usili).

Rozumne se zda byt take zkontrolovat stranky skoly, zda nemaji neco, cim by mi mohli pomoct... maji sice par odkazu, ale vsechny jsou v zasade k nicemu.

Po te, co mi jeden rodily spanel posle jeste dalsi adresy (a po te, co jsem vlastnim usilim nejake nasla) se v plnem rozjizdi akce byt... Z puvodniho planu hledat bydleni s divkami schazi velmi rychle (no co, koneckoncu v juesej jsem taky bydlela s chlapama)... a tak posilam e-maily vlastne vsude, kde se mi to jen trochu zamlouva. Toho "vysokoskolsky vzdelaneho pana, co pracuje ve statni sprave" a co nabizel "pokoj zdarma pro mladou divku (podrobnosti dohodou)" jsem radeji vynechala.

A tak mam ted pocit, ze znam snad vsechny byty v Madridu. Za posledni tyden jsem poslala tolik e-mailu jako jeste nikdy predtim, mnohe z nich i ve spanelstine (coz me stalo nemale usili).

Celkova bilance:
Bytu "navstivenych" na ruznych strankach: nepocitane
Poslanych e-mailu celkem: 94
Obdrzenych odpovedi: mene nez 20
Relevantnich/kladnych odpovedi: malo :)
Pokoju, ktere jsou na zaklade odpovedi teoreticky k dispozici: 4
Pokoju, ktere splnuji to, co jsem si predstavovala (nebudou pidi, budou svetle a nebudou osklive): 0
Pokoju, ktere splnuji alespon jedno z kriterii: tak asi 2

A tak uvidime, jak to nakonec dopadne :)